В началото на 2013 г. ще се увеличи броят на запитванията на потенциални купувачи на жилища в София и страната. Основните предпоставки за това са въвеждането на новия данък върху лихвите по депозити, както и стабилизирането на ценовите нива от края на тази година.

Засилен ще бъде интересът към по-малките жилища, като добра инвестиционна алтернатива на банковите депозити. Това са очакванията за търсенето на пазара на недвижими имоти на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Големи промени в цените на жилища през 2013 г. не се очакват. Силно поевтиняване е малко вероятно, тъй като и сега има продавачи, които не са склонни да продават на всяка цена, предложена от купувача.

Прогнозите за липса на значително движение в ценовите нива са продиктувани и от това, че 2013 г. е изборна година за страната. В зависимост от характеристиките на имота, сделките ще бъдате предимно на нива от края на тази година или диапазона 550 - 1000 евро/кв.м.

От агенцията прогнозират, че качествените имоти ще задържат и дори леко увеличат цената си заради ниските нива на строителство през последните години и вече ограниченото им предлагане.

Предварителните данни за броя на издадените разрешения за строеж към края на 2012 г. сочат, че в София предстои да бъдат започнати 230 жилищни сгради, а броят на вече започнатите към момента е 84.

По-сериозно раздвижване на пазара на недвижими имоти се очаква през есента на 2013 г., когато ще са ясни резултатите от проведените през лятото избори.

Предвижданията са за бавно засилване на търсенето, което да компенсира като цяло голямото предлагане и това да доведе до стабилизиране на ценовия праг и постепенното му повишаване, сочат прогнозите на агенцията.