През октомври Facebook обяви, че вече има 1 млрд. потребители. Дали е съвпадение, че според СЗО в света има 1.4 млрд. затлъстели пълнолетни граждани?

Във Facebook в момента профил има 1/6 от световното население. Има ли това значение? Оказва се, че да.

От изданието Psychology Today казват, че Facebook ни отчуждава от реалността.

Манията по това да качваме свои снимки и се тагваме навсякъде не ни влияе добре.

Качваме снимки и видеа в опит да си създадем определен имидж и начин, по който се надяваме другите да гледат на нас, казват психолози. Вместо да живеем живота си, ние сме твърде заети да го документираме!

Освен това образът, който си рисуваме не е акуратен – качваме само снимки, на които сме красиви, или сме на някое екзотично място.

Започваме да се сравняваме с другите, вместо да живеем живота си такъв, какъвто е.

Това особено важи за жени, които, според шведско изследване, се чувстват нещастни, след дълга употреба на Facebooк.

Това че хората прекарват от 3 до 7 часа на ден в социални мрежи, вместо да спортуват или да излизат с реални приятели е все по-голям проблем, казват психолози.

Изследване на University of Ulster в Северна Ирландия, в което участват 350 студенти показва, че колкото повече време те прекарват във Facebook, толкова по-малко спортуват, с тенденция да се отпишат от отборните спортове, на които преди са ходели.

Има ли начин да запазим „нормалността си” и виртуалния си профил едновременно?

Списание Форбс съветва да помните следните 3 неща:

1. Това да се правиш, че животът ти е съвършен не го прави съвършен.

Когато си сложиш снимка, на която изглеждаш със 7 кг, по-слаба, това няма да те направи със 7 кг по-слаба!

Коментари, които ви казват, че сте много красива, не ви правят красива (особено, изречени от хора, които не са ви виждали на живо, а само внимателно подбраните от вас снимки.)

2. Профилът НЕ може да даде точна представа за човека.

Много често профилите представят човек като някой, който ходи непрекъснато на купони и има по-добър живот от вашия, но това не винаги е така.

3. Най-добре е да си в реалния живот.

Да затвориш компютъра и да излезеш е винаги най-доброто решение. Не е нужно да си изтривате профила, просто си кажете – този уикенд няма да си проверя профила – ще отида на планина (например) и няма да съжалявате.