Някога най-големият световен производител на мобилни телефони – финландската компания Nokia Oyj, обяви, че няма да изплаща дивидент за пръв път от 143 години насам.

Компанията ще запази кеша си за планираното връщане на позиции на пазара на смартфони. В същото време тя обяви първата си печалба от седем тримесечия насам и повишаване в запасите си от кеш.

Дори и световните войни и разпадането на Съветския съюз не успяваха да спрат компанията да връща пари на своите акционери. Жестоката конкуренция обаче и загубата на позиции на пазара на смартфони доведоха до подобно решение.

От Nokia обявиха, че продажбите на знаковия й смартфон през това тримесечие са се повишили до 4.4 милиона.

Сумарните загуби на компанията вследствие на губене на позиции и изоставане зад конкурентите й доведоха до генериране на загуби от близо 5 млрд. евро от началото на 2011 г. насам.

Изпълнителният директор на компанията Стивън Елоп намали броя на работните места с близо 20 000 в усилията му за връщане на пазара след загубени позиции за сметка на Apple Inc. и Samsung.

Според пазарните наблюдатели, решението за спиране на дивидента е изключително добър знак и показва, че мениджмънтът на компанията е решен да направи каквото е необходимо за подобряване на баланса.

Нетният кеш на компанията се е повишил до 4.4 млрд. евро към края на четвъртото тримесечие на миналата година, което намалява спекулациите за финансови трудности в изключително критичен за нея момент.

Акциите на компанията обаче регистрираха понижение от около 5% до 3.35 евро по време на търговията им в Хелзинки. От февруари 2011 г. насам те са загубили над половината от пазарната си стойност.

Нетната печалба на компанията през четвъртото тримесечие е била 202 млн. евро, или 5 цента на акция, на фона на загуба от 29 цента през сравнимото тримесечие на миналата година.

Резултатът превиши значително средните очаквания за загуба от 7 цента на акция. Продажбите обаче са се понижили с 20% - до 8.04 млрд евро, и се оказаха под очакванията за 8.1 млрд. евро.