Парламентарната регионална комисия реши да забрани строителството върху всички видове пясъчни дюни край морето, но остави три изключения.

Депутатите в регионалната комисия приеха допълнителен доклад към Доклада за второ гласуване по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предаде БГНЕС.

Изключение депутатите записаха само за обекти с национално значение, обекти на техническата инфраструктура и специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната.

Депутатът от комисията Захари Георгиев, обясни, че изключително за забрана на строителството в Зона "А" и "Б" са обекти на техническа инфраструктура.

Така под тях могат да бъдат разположени различни ВиК, газ, електро и други подземни обекти, които с нищо не би следвало след изграждане на строителството да нарушат цялостта поне на ландшафта – на това, което се вижда.

Друг е въпросът, че част от обитателите в дюните ще бъдат засегнати. Така и ако пътят на "Южен поток" минава под дюни, той ще се строи.

До момента през тези дюни не можеше нищо да се строи, в момента разшириха изключително много възможностите да застрояваме дюните, каза екозащитникът Тома Белев, който също бе на заседанието.

Той се оплака, че нито едно от съществените предложения на коалицията "За да остане природа в България", за "които постигнахме общо съгласие с премиера на среща в Министерски съвет" не е било прието.

В приетия от комисията днес вариант отпадна текстът, при който имоти или части от тях, собственост на физически, на юридически лица или на общини, в които попадат пясъчни дюни, се отчуждават по реда на глава трета от Закона за държавната собственост, по предложение на министъра на регионалното благоустройство.

Бе посочено, че няма пари държавата да плати за такси и отчуждаване на имоти. Според Белев, със сигурност, ако се развалят всички сделки, които са извършени в нарушения на закона, ако се премахнат и сделките, които са извършени в нарушения на държавната помощ, а именно заменките на земеделски земи и гори ще разберете, че става дума за съвсем малки площи.

Депутатите, всъщност, приеха текст, според който се спира прилагането на подробни устройствени планове, предвиждащи застрояване в поземлени имоти, в които попадат пясъчни дюни, освен в случаите по чл. 17, ал. 1( б. ред. текста, в който се посочват изключенията).

И природозащитници, и някои от депутатите в комисията обаче смятат, че защитата, която бе приета, с нищо не подобри тази, която беше и в предишния закон. Тя просто не се е прилагала.