Ръстът на продажбите на автомобили в САЩ през тази година ще продължи и вероятно ще достигне 15.3 милиона коли. Такава е прогнозата на старшия анализатор на автомобилния пазар от компанията Edmunds.com Джесика Колдуел.

"Продажбите на автомобили през януари сочат, че тенденцията за нарастване на покупателната активност от миналата година се запазват. До този момент са реализирани повече 1.045 млн. автомобила", каза Колдуел за ИТАР-ТАСС.

Тя добавя, че до края на годината в САЩ може да бъдат продадени 15.3 милиона нови коли, съобщи БГНЕС.

През 2012 г. в САЩ имаше 14.5 милиона покупки в бранша. Според специализираното издание Automotive News, ръстът на продажбите на американския пазар е 13%. За последен път такова увеличение е регистрирано през далечната 1973 г.

Освен това, повече от 10 процентен ръст на автопродажбите в САЩ се отбелязва вече трета поредна година. През следващите няколко години, по прогнози на анализаторите от изданието, ще бъде достигнато предкризисното равнище от 17 милиона автомобила.

На първо място в рейтинга на най-купуваните автомобили в САЩ е General Motors с 2.5 милиона, на второ е Ford с 2.24 милиона. Следват Toyota (2 милиона), Chrysler (1.6 милиона) и Honda (1.1 милиона).

В средата на януари станаха известни и данните за световните продажби през 2012 г. Там General Motors загуби короната за сметка на Toyota, след като продажбите й нараснаха само с 2.9% до 9.2 милиона автомобила, съобщи тогава американският автомобилен гигант.

General Motors остава номер две в света за 2012 г. Германският й конкурент Volkswagen, който се стреми да се превърне в най-големия автомобилен концерн до 2018 г., отбеляза 11% увеличение на продажбите си през 2012 г. до 9.07 милиона автомобила.

Toyota прогнозира, че продажбите й през 2013 г. ще нараснат с 22% до 9.7 милиона коли.

General Motors съобщи, че делът й на световния автомобилен пазар е намалял с 0.4% до 11.9%.