До четвъртък самоосигуряващите се могат да променят вида на своето осигуряване, припомнят от Националната агенция за приходите.

Така, освен задължителното внасяне на вноски във фонд „Пенсии”, свободните професии могат да си гарантират и обезщетение за болнични и при раждане на дете.

350 000 са самоосигуряващите се у нас, припомня Нова телевизия.

„Самоосигуряващите се имат още 3 дни – до четвъртък време, в което могат да изберат за кой от двата осигурителни пакета да се осигуряват. Има един относително по-евтин пакет, който им позволява да се осигуряват само за фонд „Пенсии” и друг малко по-скъп – с 3.5% повече върху избрания от тях осигурителен доход, който обаче им дава някои допълнителни права – като например да получат обезщетение – т.нар.болнични или майчински”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Размерът на задължителните осигурителни вноски за пенсия е 17.8% за родените преди 1 януари 1960 и 12.8% за родените след това. Свободните професии сами решават дали да добавят 3.5% за фонд „Общо заболяване и майчинство”.

„Много важно е човек да знае, че ако иска да получава пари за обезщетение и болнични, след 31 януари не може да изменя вида на осигуряването си”, допълва Росен Бъчваров.

Промяната на осигурителния статус се случва чрез подаване на декларация в офисите на НАП или по пощата с обратна разписка.

От Националната агенция за приходите припомнят още, че до края на данъчната кампания могат да се подадат документи за възстановяване на данък, в случай че през миналата година сме направили дарение.

Държавата ще ни приспадне най-много от данъците, ако сме дарили за „Фонда за лечение на деца”, както и за "Фонда за асистирана репродукция".