Изследване, базирано на продажбите на имоти в САЩ, показа, че най-добрият ден за обявяване на имота за продажба е петък. Обявените в този ден имоти са се продавали средно за 99.1% от обявената цена според изследване на Redfin.

На противоположния фронт е неделя. Имотите, обявени за продан в най-неподходящия ден, са се продавали за 98.4% от предварително обявената цена.

Разликата между цените на обявените за продажба в петък и неделя имоти може да достигне 5 000 долара за къща на стойност 500 000 долара.

Освен това имотите, обявени в петък, се продават най-бързо, показа още изследването. Средното време за продаването им е 81 дни.

Какво прави петъкът толкова специален? Изследванията показват, че хората, работещи от понеделник до петък, са много по-позитивни и щастливи в петъците, което продължава и през уикенда според Ричард Райън, професор по психология в университета в Рочестър. Хората също така са много по-енергични и активни през уикендите по отношение на търсенето на имоти за покупки.

На противоположния фронт – имотите, предложени за продажба в неделя, трябва да изчакат и престоят на пазара около седмица, преди хората да започнат активно да правят огледи през следващия уикенд. През това време пускането на нови имоти на пазара може да създаде сериозна конкуренция. От друга страна купувачите не гледат с особено добро око на имоти, престояли по-дълго време на пазара.

Още един ден от седмицата се отличава като изключително активен за пазара на имоти – вторник. Имотите, листнати във вторник, регистрират най-голям брой огледи.

Вторниците са големите дни на планиране за много хора, обясняват психолози. Обикновено продуктивността е най-висока в първите и последните дни на седмицата.