От утре един от най-широко застъпените сектори на Българска фондова борса – банковият, ще има нов представител – Тексим Банк.

С това публичните банки в страната ще станат 5, като тук добавяме Централна кооперативна банка, Първа инвестиционна банка, Корпоративна Търговска Банка и Българо-американска публична банка.

Не така добре стоят нещата при застрахователните дружества в България. Инвеститорите могат да търгуват книжата на само две от дружествата по общо застраховане – Булстрад Виена Иншурънс Груп и Евроинс.

Както знаем, от петък (8 февруари) за търговия бяха въведени акциите от увеличението на капитала на Булстрад след сливането му с Български имоти.

Заедно с Евроинс, част от Еврохолд България, двете дружества държат малко под 20% от пазара по общо застраховане (19.42 на сто).

Планове за листване на Българска фондова борса в годините преди 2008 г. имаха и от Армеец, част от Химимпорт, както и Лев Инс - компании лидери на пазара по общо застраховане съответно към ноември 2012 г. и юни 2012 г.

Очакванията на Insurance.bg и Profit.bg са, че с възстановяването на фондовия пазар у нас двете компании, а защо не и друг техен конкурент, отново да обяви намеренията си за листване и набиране на свеж капитал от родната и/или чужда борса.