През изминалата седмица основният индекс на БФБ - SOFIX, успя да задържи положителната си тенденция и приключи с 2.43% седмичен ръст и увеличение от 18.22% от началото на годината, представяйки се много по-добре от други европейски „blue-chip“ индекси.

За възходящия тренд на SOFIX спрямо края на миналата година на този етап е рано да се говори като за трайна тенденция, но значителното покачване на оборотите със сигурност е знак за интерес от страна на инвеститорите, коментира за Profit.bg Гергана Стоянова, брокер в Еврофинанс.

Много инвеститори, които са стояли настрани от пазара през изминалите няколко години, се включват в ръста и по този начин затвърждават допълнително позитивните ценови движения. Няма да е учудващо, ако този тренд продължи, през следващите месеци да видим SOFIX над 450 пункта.

В същото време, по-широкият и с равни тегла BG TR30 също задържа, макар и минимална, печалба за седмицата с 0.14% и реализира ръст 16.11% от началото на годината. BG40 приключи със седмично повишение от 1.78%.

Единствено имотният BG REIT отстъпи с 1.49%, до 83.15 пункта, но от началото на годината индексът задържа печалба от 4.43%.

Покачването на индексите е важен фактор за пазара, тъй като се очаква завръщането на масовия инвеститор, който, поради кризата, се отдръпна от БФБ. Несъмнено, засилване на пазара и стабилно движение в цените на акциите ще насърчи активността и ще раздвижи търговията.

Лидер по ръст за миналата седмицата сред 15-те в SOFIX е Булгартабак холдинг АД с 7.52% до 99.99лв. за акция, следвани от Каолин АД с 5.51%, а книжата на Неохим АД загубиха 2.39% от стойността си до 26.11лв. за ценна книга.

Оборотът на Софарма Трейдинг АД възлезе на над 2 млн. лв., след сделката за 1 105 000 акции при цена от 1.81 лв. за ценна книга, чийто продавач се оказа Софарма АД. Най-много сделки се сключиха с акциите на ЦКБ - 280 броя и книжата на Химимпорт - 252 броя.

Въпреки че е рано да се говори за стабилен поток капитали към борсата, положителната корелация между индексите на БФБ и тези на международните капиталови пазари значително нараства, което в голяма степен ще предопредели движенията на нашия пазар през идните месеци.

В Европа и САЩ ситуацията на фондовите пазари остава несигурна, но поддържането на рекордно ниски лихвени нива от водещите централни банки гарантира пряко добрата ликвидност в банковата система и непряко значителен свободен ресурс за инвестиране.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.