По-високите сметки за електричество и отопление, причинени от студеното време, заедно с ниските заплати и растящата безработица, доведоха до национални протести срещу електрическите компании, прерастнали в антиправителствени протести и оставка на правителството, пише Bloomberg в обзора си за страната ни вчера.

Бюджетната политика на правителството към спазване на финансова дисциплина, довели до по-висока безработица и фалит за много от малките дружества, са една от основните причини за това.

Страната е регистрирала ръст на БВП от 0.5% на годишна база през четвъртото тримесечие на годината, което е било 10-то поредно тримесечие с ръст. В същото време обаче нивото на безработица се е повишило до 11.9% през януари или най-високото от април 2005 г.

Правителственият дълг е при ниво от 18.7%, което е второто най-ниско съотношение в ЕС след Естония и при среден размер от 85.1% за страните от ЕС, според данни на Евростат. Правителството цели запазване на бюджетния дефицит в рамките на 1.4% от БВП.

Междувременно, събитията от вчера са довели до рязко поскъпване на инструментите за застраховане срещу неизплащане на дълга на страната. Суаповете за това са поскъпнали с 9.6 базисни пункта до ниво от 117.6 вчера, което бе най-високото им ниво на затваряне от три месеца.

Според анализатори, цитирани от финансовото издание, страната ни най-вероятно се насочва към предсрочни парламентарни избори, които най-вероятно ще се проведат в средата на април.

Финансовото министерство на България е продало шестмесечни облигации на стойност 800 млн. лв. при средна лихва от 1%, за да компенсира изплатените от фискалния резерв средства за фермерски субсидии и да се предотвратят планираните за 19 февруари протести.

Правитлеството е забавило плащането към фермерите, насрочено за 31 януари, поради липсва на средства, след като страната е платила 835 млн. евро по облигации, изтекли на 15 януари, пише Bloomberg.

„Виждаме известни рискове, че новото правителство няма да може да достигне предварително поставените цели за бюджетен дефицит“, коментират от базираната във Франкфурт DZ Bank, цитирани от Bloomberg. “Новата администрация трябва да е наясно, че значително преминаване на бюджетните цели биха имали сериозни последствия за инвеститорските възприятие за страната“, допълват още от финансовата институция.