Централен Депозитар (ЦД) пусна днес новата Интернет платформа за работа с дружествата-емитенти, която е на електронен адрес: http://enter.csd-bg.bg/

Интернет платформата предоставя нови функционални възможности за работа с емитенти, включително получаване на акционерни книги, организиране на корпоративни действия (изплащане на дивидент, лихви и главници по облигационни емисии, сливания и др.) и общи събрания.

По този начин от ЦД въвеждат електронен вариант за изпълнение на услугите от регистъра на ЦД през Интернет.

Новите форми в значителна степен облекчават достъпа на емитентите до системата, опростяват съществено комуникацията между страните и повишават качеството и сигурността на предоставяните от ЦД услуги.

Новата система може да се използва от дружествата-емитенти на безналични финансови инструменти (публични и непублични), ивестиционни посредници и лица, които притежават финансови инструменти – регистрирани в ЦД.

Важно условие за потребителите й е да разполагат с валиден електронен подпис. Използването на системата става по лесен и и достъпен начин.

Внедряването на Интернет платформата е сериозна предпоставка за синхронизирането на националните практики за корпоративни действия с международните стандарти.