Ръководството на Парламентарната група на ДПС върна проучвателния мандат за съставяне на ново правителство на президента Росен Плевнелиев. След като и този мандат приключи неуспешно, Конституцията не предвижда друга възможност освен да бъде разпуснато НС, да назнача служебно правителство и да насроча предсрочни парламентарни избори, припомни президентът Росен Плевнелиев.

"Както вече заявих, за да нямаме избори на Цветница и Великден, изборите ще се проведат на 12 май. Най-ранната дата, на която може да се назначи служебно правителство, разпуснато НС и освободено правителството в оставка е 13 март, за да бъде спазен предвиденият в Конституцията максимален срок от два месеца между датата на разпускане и датата на изборите", каза президентът.

Не изключвам и по-рано от 13 март да бъдат посочени някои от служебните министри, но процесът ще приключи в срок, отбеляза той.

По повод структурата на служебното правителство президентът каза, че ще има трима вицепремиери, както и че министърът на финансите не трябва да е вицепремиер.“Вярвам, че министърът на финансите не трябва да е вицепремиер, той по презумпция казва "не", над него трябва да има вицепремиер, който да работи за "да". Трябва да има заместник-министър председател, който да е икономически компетентен“, каза президентът.

"В силовите ведомства ще зададем посоката на най-големия приоритет за нас, другият вицепремиер, няма да бъде силовият министър, а този, който да бъде символ на развитие в социалната политика, труда и отношението към социално отговорната държава", посочи президентът.

Министър на труда и социалната политика трябва да бъде вицепремиер, каза Плевнелиев. Трябва трети вицепремиер, който да отговаря по еврофондовете, добави той.