Както вече споменахме протестите трябваше да са насочени срещу ниските доходи в страната ни, за да имат някаква градивност изобщо. България е в дъното на класацията по доходи на населението в ЕС.

Дори и тук обаче се наблюдават положителни тенденции през последната една година, които следва да бъдат отбелязани, ако искаме да сме обективни. И става въпрос за подобрение не въз основа на родната статистика.

Въз основа на данните на европейската статистическа агенция, брутната средна заплата у нас се е повишила с 16.7% за последните 12 месеца до края на февруари до 450 евро, при 385 евро преди година.

Това е вторият най-голям ръст в ЕС, като с по-голям се отличават единствено Полша с 18.18%. Повишението в Турция също е малко по-високо, в размер на 17.11%, но страната не е членка на съюза.

Добрият ръст е направил така, че да изпреварим Румъния по средна заплата, където тя е в размер на 439 евро към края на февруари.

Друга положителна тенденция е и повишаването на минималната работна заплата у нас, която също вече не е най-ниска в ЕС година по-късно, като изпреварваме отново Румъния. У нас средната заплата е при ниво от 159 евро, на фона на 157 евро преди за Румъния и 138 евро преди година.

За да покажем, положителното развитие и тенденция у нас ще с поменем и фактът, че за последната една година средната брутна заплата в северната ни съседка, не само, че не расте, но и се понижава, като намалява с 12.5%. Това е свързано с реално понижение на стандарта на живот за румънците.

Гърция., като страна в най-голяма степен засегната от кризата, е страната членка с най-голямо понижение на средната заплата. Там тя се понижава с 37.2% до 1 363 евро.

Всъщност средната заплата в седем страни-членки на ЕС бележи понижение, както и като цяло за всички от посочените страни – с 1.2% за последната година.

За да покажем в реално изражение какво е увеличението в средния доход на работещите, ще сравним колко литра бензин е купувала една средна заплата в края на февруари миналата година, както и в края на февруари тази година.

През втория месец на миналата година една средна заплата е купувала 295 литра бензин, докато към края на февруари тази година е купувала 335 литра бензин.

България вече не е и страната, където една заплата купува най-малко бензин в ЕС. Последното място се заема отново от Румъния, където към края на февруари една заплата е купувала 319 литра бензин.