Щатският индекс S&P 500 отбеляза ръст от 13% през изминалата година, като по-нататъшно поскъпване до нива от 1 575 до края на годината прогнозират от водещата щатска инвестиционна банка Goldman Sachs.

Ето и кои са най-евтините 10 щатски компании в момента според инвестиционна банка, с потенциал за повишение в цените на акциите им между 30 и 50%.

10. Ford Motor Co.

Един от най-старите автомобилни производители наскоро пусна наново луксозната си марка Lincoln. Въз основа на настоящата цена в акциите на компанията от 12.61 долара, потенциалът за ръст е 34.8% до края на годината.

9. Prudential Financial

Компанията за финансови услуги повиши целта си за печалба за тази година до 13 милиарда долара. Въз основа на цената й от 55.57 долара в момента потенциалът за поскъпване се определя в рамките на 35%.

8. Capital One Financial

Още една компания за диференцирани финансови услуги попада в списъка на топ-10. Въпреки че от там пропуснаха прогнозите за печалби за последното тримесечие на миналата година, според Goldman Sachs акциите са подценени и при нивото им от 51.03 долара имат потенциал за поскъпване от 35.2%.

7. Wynn Resorts Ltd.

Компанията - оператор на казина и хотели, отбеляза значително подобряване на маржина на печалбата си през изминалата година, като е в процес на изграждане на нови обекти. Въз основа на цената й в момента от 116.90 долара потенциалът ѝ за ръст е 36%.

6. Goodyear Tire & Rubber

Въпреки по-добрите от очакванията печалби през четвъртото тримесечие, цената на акциите отбеляза спад. От компанията наскоро обявиха ограничаване на оперативните разходи за подобряване на маржина на печалбата.

Въз основа на цената от 12.99 долара, потенциалът за ръст е 38.6%.

5. Intuitive Surgical

Производителят на оборудване за хирургични цели се радва на сериозно търсене на продуктите си, след като от щатското здравно министерство са проявили изключителен интерес към ефективните хирургични системи.

Потенциалът за поскъпване на акциите е от 40.2%.

4. Alexion Pharmaceuticals

Фармацевтичната компания отчете 41% ръст в нетните си продажби за четвъртото тримесечие на миналата година. Въз основа на настоящата цена от 86.74 долара потенциалът за поскъпване е 40.7%.

3. Nabors Industries

Тази петролна компания обяви, че ще стартира изплащането на дивидент за акционерите си в края на март. Въз основа на цената на акция от 16.76 долара потенциалът й за поскъпване е 43.2%.

2. Halliburton

Една от водещите компании за услуги, насочени към петролния сектор, отчете рекордно по приходи четвърто тримесечие, вследствие на силното представяне в Близкия изток, Азия и Латинска Америка.

Въз основа на цената на акциите от 41.51 долара, потенциалът за поскъпване е 44.5%.

1. Apple Inc.

Компанията работи върху нов „умен часовник“, на който се възлагат надежди за връщане на технологичната й доминация. Към момента акциите й са с над 35% от пика им, постигнат относително скоро – миналия септември.

Въз основа на цената им от 441.40 долара потенциалът за ръст се определя на 49.5%.