Днес държавата е в по-добро състояние, а ние управлявахме в четирите най-тежки години. Това каза вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков при подписването на Инструкция за взаимодействие във връзка с прилагането на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

Той припомни, че през юли 2009 година държавата е дължала 4.3 млрд. лева, а фискалният резерв е бил 7.7 млрд. лева. През ноември 2009 г. и февруари 2010 г. специализираните агенции оценяваха възможността за фалит на държавата до 40 процента, а сега тази възможност е под 5 процента, съобщи БНТ. Вече идват нови времена и може да се мисли за нова политика, но 2009 и 2010 г. бяха много тежки и нямаше друг начин да спасим страната от фалит, освен стриктна финансова дисциплина, посочи Дянков.

По думите му „едни и същи олигарси от 1996 - 1998 година и днес имат интерес да падне валутният борд, защото имат стотици милиони задължения“. На въпрос - кои са олигарсите, които в момента се опитват да съборят валутния борд, Дянков каза, че това са тези хора, които имат стотици милиони задължения, които са взети от банките, с течение на времето.

„Олигарсите не са се променили оттогава, те са същите хора и имат същите интереси. Междувременно те са натрупали заеми преди кризата, и сега са заварени неподготвени. Те търсят начин да излязат напред на гърба на народа. България вече има този опит, хората го помнят. Има и тежкия опит от последните четири години как правителството ден за ден се е борило да не се допусне фалит на държавата и гражданите ще имат предвид това, като отидат на избори, каза Дянков.