Щатският долар е официалната валута в САЩ и една от основните световни резервни валути.

Доларът се въвежда като парична единица в САЩ на 2 април 1792 г. с т.нар. „Coinage Act“, приет от Конгреса на САЩ. С този законодателен акт се установява биметален стандарт за долара, който се равнява на определено количество злато или сребро. Въвежда се за първи път десетичната система за подразделенията на паричната единица, като 1 долар е равен на 100 цента.

През 1900 г. САЩ изоставят биметалния стандарт и преминават към златен стандарт, като доларът е изцяло обезпечен със злато. Поради постоянната му девалвация обаче САЩ се отказват от златния стандарт през 1933 г. и валутата става свободно конвертируема.

Намалява се значително златното покритие. Този стандарт просъществува до 1968 г. След Втората световна война, с цел стабилизация на международната валутна система, е прието Бретън-Уудското споразумение през 1944 г., според което щатският долар става световна валута, заедно със златото. През 1971 г. САЩ окончателно преустановява използването на златния стандарт и премахва обезпечението на валутата.

Монетите в САЩ се секат от 1972 г. от Монетния двор на САЩ. До началото на 20 век на монетите не фигурират лицата на американските президенти, а персонажи от гръцката и римската митология. Монетите от 10 цента и от 1 долар са последните, на които е променен дизайнът, съответно през 1946 и 1971 г.

В момента официалните монети са с деноминация:

0.01 долара (Penny) с лика на Ейбрахам Линкълн

0.05 долара (Nickel) с лика на Томас Джеферсън

0.10 долара (Dime) с лика на Франклин Рузвелт

0.25 долара (Quarter) с лика на Джордж Вашингтон

0.50 долара (Half) с лика на Джон Кенеди

1 долар с лика на различни президенти

В момента паричното обращение се контролира от банковата система на Федералния резерв на САЩ. Първите банкноти, отпечатани от Федералния резерв, са от 1914 г. с номинали от $5, $10, $20, $50, $100 и с размер 189 × 79 mm. С цел оптимизиране на разходите през 1928 г. банкнотите са намалени до сегашния им размер. Той е еднакъв за отделните банкноти, независимо от номинала - 155,81 мм дължина 66,42 мм ширина.

Ето и кои са официалните банкноти в обращение в момента:

С лика на Джордж Вашингтон

С лика на Томас Джеферсън

С лика на Ейбрахам Линкълн

С лика на Александър Хамилтън

С лика на Андрю Джаксън

С лика на Юлисис Грант

С лика на Бенджамин Франклин

Базовият дизайн на повечето от тях е утвърден през 1928 г. На банкнота от 1 долар е изобразен белоглав орел с 13 пера, стискащ в единия крак клонка с 13 листа, а в другия 13 стрели. Числото 13 символизира 13-те колонии, основатели на съюза. На лицевата страна на всяка от банкнотите в центъра при по-старите банкноти или изместен вляво при по-новите има портрет на някои президенти на САЩ или други важни исторически личности.

Понастоящем банкнотата с най-голям номинал е стодоларовата. В миналото е имало и по-големи, но в момента те са изтеглени от обращение. Въпреки това те остават законно платежно средство. Ето ги и тях:

С лика на Уилям Маккинли

С лика на Гроувър Кливланд

С лика на Джеймс Мадисън

С лика на Салмън Чейс

Има отпечатана и банкнота с лика на Уодроу Уилсън с номинал от 100 000 долара, която обаче не е в обращение и е била използвана само за вътрешни разчети на Федералния резерв.

Освен официалните монети в обращение, Монетният двор на САЩ сече също така паметни, юбилейни и инвестиционни монети. Една от най-скъпите монети в света е златна монета с номинал от 20 долара, която е била в обращение от 1907 до 1933 г.

По решение на Франклин Рузвелт монетите са претопени поради отказа на САЩ от златния стандарт след Великата депресия. Единствената оцеляла монета е продадена на търг през 2002 г. за над 7.5 млн. долара.

През 1995 г. в света e имало над 380 млрд. долара в употреба, като повече от две трети от тях се намират извън САЩ. През април 2004 г. доларите в употреба са близо 700 млрд., като между 50% и 65% са извън границите на САЩ, а през 2006 г. доларите в обръщение са достигнали 800 млрд. долара.