В едно от редките си интервюта, ден преди представянето на новия култов модел на Samsung, маркетинговият директор на Apple Фил Шилер отговаря на критиките срещу компанията.

Според нейно изследване четири пъти повече потребители са преминали от Android телефони към iPhone през четвъртото тримесечие в сравнение с тези, преминали от iPhone към Android-телефони.

Шилер споделя, че потребителите на Android често ползват стари оперативни системи и фрагментацията на пазара е голяма. Той допълва още, че конкурентната оперативна система често се предлага като безплатен заместител на старите телефони и ползването на платформата не дава същото усещане, като това да се ползва операционната система на iPhone.

„Когато извадите Android устройство от кутията, трябва да си направите девет регистрации в различни предоставящи софтуеър компании, за да получите усещане, подобно на това от операционната система iOS“, коментира Шилер цитиран от Yahoo! Finance. “В същото време приложенията не работят толкова гладко заедно“, допълва вицепрезидентът на компанията.

Делът на Apple е бил 19.1% от глобалните продажби на смартфони през 2012 година, в сравнение с 66.4% за всички Android телефони по данни на изследователската компания Gartner.

Междувременно от друга компания IDC прогнозираха през тази година, че делът на таблетите Android ще превиши този на iPad през следващата година.

По отношение на тези данни Шилер коментира, че не е уверен в методите и достоверността на тези прогнози. Той цитира собствено проучване, според което около три четвърти от собствениците на iPhone са „много доволни“ от своите устройства, в сравнение с едва половината, доволни от своите Android телефони.