Най-странните сирена в света
Какви ли не сирена се произвеждат в света. Тези 7 вида сирене може би са най-странните от тях:
Стилтън голд (от истинско злато)
100 грама от това сирене струват 60.87 паунда, или 608 паунда за килограм.
Това е най-скъпото сирене във Великобритания.
Само за да си намажете една бисквита с него, ще ви струва 6 паунда. В него има парченца злато (които могат да се ядат) и златен ликьор.
Пуле – най-скъпото сирене в света
Един паунд (453 гр.) струва 1 700 долара. Произвежда се от семейство близо до Белград. Сиренето е от магарешко мляко. За направата на един килограм отиват 25 литра магарешко мляко. Сиренето е бяло и ронливо.
В него няма специални съставки. Високата цена идва от високата цена на магарешкото мляко.
То не се произвежда в големи количества.
Epoisses – най-миризливото сирене в света
То е било любимо на Наполеон.
Има толкова силна миризма, че е забранено да се транспортира с обществен транспорт във Франция. Ако миризмата започне да напомня много на амоняк, значи е развалено, но ако просто мирише на некъпан от седмици човек – яжте го.
Касу Марзу – с ларви на мухи
Популярно е на италианския остров Сардиния. Прави се от овче мляко.
Името му означава „гнило сирене“. В него има... ларви.
Как се прави? Вземате от местното овче сирене „пекорини сардо“, но го оставяте за зрее повече от нормално. Към него се добавят ларви на местен вид муха (Piophila casei). Киселината от тяхната храносмилателна система разбива мазнината на сиренето, като правя крайния продукт мек и течен. Когато е готово за консумация вече съдържа хиляди ларви.
Сиренето се яде само ако те са живи, когато умрат става опасно за консумация.
Някои хора почистват сиренето от червеите преди да го изядат, други не. Те обаче си затварят очите преди да го ядат, защото червейчетата могат да скачат на височина 15 см.
Milbenkäse – с екскременти на акари
Германия произвежда над 1.8 милиона тона сирене, като има 400 вида от този продукт.
Едно от най-странните варианти на сиренето е Milbenkäse.
То зрее заедно с хиляди акари, защото те отделят ензими, които карат сиренето да зрее. След един месец то добива жълтеникъв цвят, след три месеца става червеникаво-кафяво, след година става черно, което е най-желаният етап от почитателите му.
На вкус го описват като горчиво. Акарите се ядат заедно със сиренето.
Халуми – сиренето, което не се топи
Произвежда се в Кипър.
То има по-висока точка на топене спрямо други сирена и се използва много за барбекюта и готвене на грил.
Кипърците често го ядат с пъпеш.
Vieux Lille – най-силното сирене в света
Това е сиренето с най-силен аромат и солен вкус в света, според класация на британската Teddington Cheese.