Днес доларът поевтиня до под 93 йени за първи път от месец насам, преди очакваните данни тази седмица, които според прогнозите ще покажат, че възстановяването на пазара на труда не е достатъчно бързо, за да накара Федералния резерв да намали монетарните стимули, пише Bloomberg.

Разликата в лихвите по 10-годишните щатски и японски облигации падна до най-ниското си ниво от месец, ограничавайки относителното предимство на деноминираните в долари активи. Йената достигна петседмичен връх спрямо еврото преди двудневната среща на Централната банка на Япония, докато австралийският долар продължи да поскъпва дори след като Централната банка на Австралия остави основната си лихва без промяна и даде индикации, че настоящите икономически стимули имат ефект.

Доларът поевтиня с 0.5% до 92.74 йени, след като преди това докосна 92.57 йени. Това бе и най-ниското му ниво от 1 март насам. Доларът изгуби 0.2% до 1.2868 долара за евро. Йената поскъпна до 119.20 йени за евро, което беше най-високото ѝ ниво от 26 февруари. Австралийският долар поскъпна с 0.4% спрямо щатския долар до 1.0469.

Компаниите в САЩ вероятно са създали 200 000 нови работни места през миналия месец след ръст в заетостта от 198 000 през февруари според прогнозите на икономистите. Данните за заетостта в частния сектор на ADP Research се очакват утре. Данните за неселскостопанската заетост, които включват и държавния сектор, пък трябва да излязат в петък. Очакванията са безработицата да остане без промяна на ниво от 7.7% през март.

От Федералния резерв потвърдиха отново на 20 март, че ще запазят основната си лихва близо до нула, докато безработицата е над 6.5%, а инфлацията се очаква да не надхвърля 2.5%.

Разликата в лихвите между 10-годишните щатски и японски облигации вчера падна до 1.26 процентни пункта, което е най-ниското й ниво от 4 март насам.

Японският министър-председател Шиндзо Абе заяви днес в парламента, че централната банка не трябва да преследва 2% инфлация “на всяка цена” и може да не успее да постигне тази цел при промяна в световните икономически условия.

Новият управител на Централната банка на Япония Харухико Курода обяви, че банката ще направи каквото може, за да се пребори с дефлацията и че ще предприеме смели мерки за облекчаване на монетарната политика. Той говори пред парламента преди да проведе първата си среща по отношение на паричната политика на банката, откакто пое поста през миналия месец. Бордът на директорите на банката ще заседава два пъти този месец, като следващата среща е насрочена за 26 април.

Централната банка на Австралия днес остави основната си лихва без промяна на ниво от 3%, което бе очакван от всичките 28 икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.