Два изненадващи сигнала са постъпили в Комисията за защита на потребителите в Бургас. Те са за продажба на цигари с по-ниска цена.

Оказва се, че жалбата е от конкуренти. Както може да се предполага, потребителите нямат нищо против да купуват по-евтини цигари, макар и в нарушение на закона.

Не е ясно защо сигналът не е постъпил в Комисията за защита на конкуренцията, тъй като не става въпрос за ощетяване на потребители, а за нарушение на закона. Цената на цигарите е с 15 стотинки по-ниска от масовата.

Според Комисията за защита на потребителите нарушение има, тъй като тютюневите изделия са единствената стока в България с фиксиранана от държавата цена, посочва ТВ7.

Глобените търговци, които притежават няколко павилиона за цигари и алкохол в града, са изумени от наложената им санкция. Твърдят, че са платили акциз и ДДС, а стоката купували от официални вносители. Обясняват по-ниските цени на цигарите като стратегия на компанията.

От фирмата са убедени, че сигналът срещу тях е подаден от злонамерен конкурент в бизнеса и заявяват, че ще обжалват наказанието в съда. Според тях властите трябва да преследват единствено продажбата на цигари без бандерол.