През далечната вече 2009 година на борсата излизат привилегированите акции на Химимпорт. Макар и спадът на този клас акции оттогава до момента да възлиза на над 20%, нещата далеч не изглеждат толкова лоши за акционерите, на фона на понижението на борсовите индекси и като се отчете изплатеният по тях дивидент.

Като се отчете взетият от инвеститорите нетен дивидент от около 0.48 лева на акция през годините, то може да се каже, че капиталовите загуби от инвестиции в тези акции са почти нулеви.

За сравнение от лятото на 2009 година до момента индексът на сините чипове SOFIX се е понижил с около 15%.

Нещо повече инвеститорите в обикновените акции на холдинга са загубили 53.8% от инвестициите си от лятото на 2009 година до момента.

Ние от Profit.bg писахме при излизането на привилегированите акции на холдинга в далечната 2009 година „Безрисков арбитраж вече е възможен и у нас“, по направление на това, че обикновените акции бяха известно време по-скъпи от привилегированите. И се оказахме прави.

Този пазарен дефект обаче се промени с времето и напълно логично обикновените акции станаха значително по-евтини.

През първата година от въвеждането им най-голямата разлика, която те достигнаха спрямо обикновените, възлизаше на 17.6%.

Година по-късно ситуацията все още изглеждаше нормална, като спредът между двата типа акции за пръв път премина границата от 20% през ноември 2011 година.

След това нещата бързо започнаха да се променят и достигнаха дори напълно противоположна крайност през миналата година, като на 13 август 2012 година, или три години след въвеждането на привилегированите акции, спредът достигна рекордните 130% и се задържа трайно над 100% до средата на декември миналата година.

Тогава от Profit.bg отново алармирахме, че има нещо гнило при Химимпорт, но този път в посока на това, че обикновените акции се търгуват при прекомерен спред спрямо привилегированите.

Рязкото поскъпване на обикновените акции в края на миналата година, на фона на значително по-слабото при другия клас активи доведе до значително свиване на спреда и достигането му до по-нормални нива. Най-ниският спред от 18.2% бе регистриран в първата третина на февруари.

От тогава спредът отново започна да се повишава, за да достигне близо 47% към днешна дата. Определено може да се каже, че това е едно твърде високо ниво, което може да сочи две неща – или обикновените акции са евтини, или привилегированите са скъпи.

Средният спред от въвеждането на привилегированите акции възлиза на 26.4%.