Сериозни инвестиции в земеделска земя в Добруджа се правят с руски капитали, научи „Монитор”.

През последните две седмици има драстичен ръст на сделки със земеделски зами, твърдят нотариуси в Добрич.

Продават се предимно парцели до 10 декара. Една от причините според тях е появилите се наскоро в медийното пространство прогнози на специалисти, че цените на малките парцели до 10-15 декара ще паднат надолу. Прави впечатление, че в региона се появяват нови хора и има сериозно участие на чуждестранни фирми.

Цените на земята в Добруджа са едни от най-високите в цялата страна. В нито един район на държавата няма цени от порядъка на 1300 до 1500 лв. за декар. По-големите парцели до 60-100 декара стигат дори до 1600 лв. за декар.

Според арендатори от чисто икономическа гледна точка такъв бърз растеж на цената на земеделската земя не е реален. Този растеж на цените на нивите води след себе си до един необоснован растеж на рентите.

Ако във вътрешността на страната собствениците получават ренти от 20 до 50 лв. за декар, то в Добричка област рентите са от порядъка на 80-100 лв. за декар, при условие че в добивите няма кой знае каква драстична разлика.

Нарастването на цената на земята трябва да е плавно, с не повече от 5 до 7% на годишна база, което да може да се поема от инвеститори, както и да могат да се поемат и плащанията по рентите.

Специалистите по недвижими имоти очакват успокояване на пазара на земя и намаление на цената като цяло.