Нови банкноти от 100 долара ще влязат в обращение през октомври, съобщиха от САЩ. Закъснението е повече от две години и половина.

„Новата версия на банкнотите от 100 долара ще влезе в обращение на 8 октомври 2013 г.“, съобщи американската централна банка (Фед) в комюнике.

Американските власти разкриха през пролетта на 2010 г. дизайна на новата банкнота, замислена да направи фалшификацията по-трудна.

Тя трябваше да влезе в обращение през февруари 2011 г, но отпечатването ѝ пострада от множество трудности, включително и проблеми с намачкване на хартията в процеса на печатане.

Бъдещата банкнота ще остане с релефното изображение на Бенджамин Франклин, един от основателите на САЩ, в съответствие с общите правила на американската валута, приети през 1928 г. Тя ще има син бандерол, съдържащ триизмерни изображения (камбани и цифрата 100) от лицевата страна.

„Бенджамините“, както ги наричат, са най-едрата купюра в обращение в САЩ от 1969 г. Фед оценява, че две трети от банкнотите са в обращение извън САЩ.

Банкнотите от 100 долара, които са в обращение в момента (отпечатани през 1990 г. и 1996 г.) ще останат законно платежно средство и след 8 октомври.

Вижте още: Кратка история на щатския долар