Търсенето на стодоларови банкноти е скочило от 2008 г. насам, тъй като изнервени европейци ги кътат под матраците, което е доказателство, че светът все още обича долара и потвърждава ползите на САЩ от статута на американската валута като световна резервна валута, пише FT.

Количеството долари в обращение е нараснало с 42% през последните пет години, като основната причина за това е търсенето от Европа според високопоставен служител на Федералния резерв на САЩ.

"Със задълбочаването на кризата в Европа през пролетта на 2010 г. притежанието на щатска валута се увеличава рязко", казва Джон Уилямс, президент на подразделението на ФЕД в Сан Франциско.

"Притежанието продължава да се увеличава, след като несигурността около бъдещето накара европейците да обърнат част от своето евро в долари."

Скокът в търсенето на щатска валута предполага, че светът е притеснен за сигурността на банките и за бъдещето на еврото, но не се страхува от инфлация или фалит на САЩ. Високият бюджетен дефицит в САЩ породи предупреждения за дългова криза, но нито един актив не е по-уязвим от дефолт или нарастващи цени от хартиените пари, тъй като те не носят лихва.

Най-голямото търсене на долари идва от Аржентина и страните от бившия Съветски съюз. Данъкът върху депозитите в Кипър, където много руснаци имат сметки, може да породи нов интерес към долара.

Промяната в търсенето на долари настъпва почти в деня, в който Lehman Brothers фалира през 2008 г.

В петте години до септември 2008 г. щатската валута в обращение се е увеличавала средно с 3.8% годишно. След това ръстът е от 7.5% годишно.

"В шестте месеца след фалита на Lehman през 2008 г., притежанието на 100-доларови банкноти скача с 58 млрд. долара, или 10%" според Уилямс.

Според една от оценките на ФЕД във Вашингтон делът на щатската валута в чужбина се е увеличил от около 56% до близо 66% в последните пет години.

Ниските лихвени проценти през последните години означават, че наказанието за това да държиш пари в брой е по-малко. Търсенето на долари обаче означава, че светът на практика отпуска огромен безлихвен заем на САЩ.

Доларите в обращение в размер на 1.175 трлн. долара финансират около 10% от държавния дълг на САЩ и спестяват около 29 млрд. долара годишно от лихви при днешния им размер.

Ако две трети от тези пари се намират извън САЩ, тогава това представлява подарък в размер на 19 млрд. долара годишно от останалата част от света, което се равнява приблизително на БВП на Кипър.