Йената поевтиня до най-ниското си ниво от юни 2009 година, вследствие на опасенията, че обявените през миналата седмица мерки от централната банка на Япония са само началото на борбата срещу инфлацията. Част от понижението на йената бе парирано след данни, които показаха по-голям от очакваното излишък по текущата сметка.

Доларът се запази на ниски нива спрямо еврото, след тридневния си спад и след като данните от края на миналата седмица показаха, че заетостта се повишава по-слабо от очакваното.

Южнокорейският вон поевтиня до най-ниската си стойност от осем месеца, вследствие на опасенията, свързани със Северна Корея.

„Йената все още се търгува въз основа на решенията на централната банка от миналата седмица“, коментира Грег Гибс, главен валутен стратег в Royal Bank of Scotland Group Plc. „Достигнали сме нива, при които инвеститорите могат да се поблазнят да приберат част от печалбите си, особено тези, купили по-рано“, допълва още специалистът, цитиран от Bloomberg.

Доларът поскъпна до най-високо ниво от 98.85 йени, невиждано от юни 2009 година, преди да върне част от спечеленото и да се търгува при нива от 98.50 рано тази сутрин.

През миналата седмица йената загуби 3.4% от стойността си, или най-голямото понижение от повече от три години. Японската валута загуби 1% до 128.07 спрямо еврото, след като достигна 128.44 йени, или най-ниското ниво от януари 2010 година.

Еврото се търгува без съществено изменение спрямо долара от нивата си на затваряне в петък, след като поскъпна с 1.3% спрямо зелените пари през миналата седмица.

Йената е била продадена силно в началото на азиатската сесия, когато ликвидността е била ниска и може да бъде купувана обратно по-късно с повишение на ликвидността според Тим Келер, главен валутен стратег в Auckland at ASB Institutional.

„Очакваме пазарът да заложи допълнителни мерки на централната банка в Япония на срещата ѝ на 26 април“, коментираха специалисти от Barclays Plc. От банката прогнозират понижение на йената до 103 йени.

Златото продължи с низходящото си движение, като загуби 0.3% от стойността си и се търгува при нива от 1 575 долара за унция.