БСП започва преговори за правителство с "Атака", с които видя допирни точки. Левицата ще убеждава националистите, че не е възможно минималната заплата да стане 1000 лв. до края на годината. Корнелия Нинова от Националния съвет на БСП обясни пред bTV, че ще обсъдят кое е възможното между двете програми.

Тя посочи три мерки, по които нямат противоречие с "Атака": осигуряване на кредитен ресурс в Банката за развитие, драстично намаляване на регулационни и лицензионни режими чрез промени в закони и чрез промени на подзаконови и нормативни наредби, превръщане на държавата в най-изряден платец към бизнеса.

"Нашето предложение е минимална работна заплата 450 лв. до края на мандата и увеличаване на пенсиите всяка година. Надявам се да убедим Волен Сидеров, че месеци след изборите не е възможно минимална заплата от 1000 лева", обясни Нинова.

Според нея, когато се търси разбирателство над обща програма, е разумно всеки да направи отстъпка.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви в изборната нощ, че ще се коалира само с тези, които приемат неговата програма.

Социалистите остават твърдо за проекта АЕЦ "Белене", защото потреблението на ток ще расте заради индустриализацията на страната.

Нинова е категорична, че никой от ръководството на БСП не води преговори с ГЕРБ - ако някой го прави, това било за лична изгода и сметките му ще излязат без кръчмар. Тя обясни, че не става въпрос за партийни коалиции, а за програмен кабинет.

"Нямаме намерение да направим следващия парламент като 41-ото Народно събрание, но факт е, че резервът е на минимум, започваме с 800 млн. дефицит, над 100 млрд. междуфирмена задлъжнялост", каза още социалистката.

За министри в бъдещото програмно правителство с мандата на БСП ще бъдат предложени експерти, излъчени от партии и граждански, синдикални и работодателски организации, а не партийни фигури.

Попитана дали левицата ще търси подкрепа и от останалите извън парламента десни формации на Иван Костов и Меглена Кунева, Нинова отговори, че програмният кабинет има нужда от по-широко съгласие и БСП протяга ръка към всички в името на няколко национални приоритета.