Пенсионната реформа на трябва да се разглежда сама по себе си, защото ако имаме все повече пенсионери и все повече безработни с ниско образование хора, тази система ще се издъни. Това каза на финансовия форум „Шумът на парите’2013” Георги Ангелов, старши икономист във фондация Отворено общество.

По думите му сама по себе си, ако не бъде съпътствана от дългосрочни мерки в системата на образованието, както и инвестиции на пазара на труда, пенсионната система няма да се справи.

Според Георги Ангелов първата много важна предпоставка е да имаме стабилно правителство, за да се осъществи пенсионната реформа.

Правителство със 121 гласа не е стабилно правителство, най-големият риск е от нестабилно правителство, каза той.

По думите му тройна коалиция около БСП е единият варант на правителство, друг е управление от голяма коалиция, както е на няколко места в Европа. Стабилното правителство е задължително, за да имаме пенсионна реформа, смята Георги Ангелов.

Според него друг риск е, при наличието на макар и стабилно правителство, то да залитне и да прави безсмислени идеологически реформи, както направи господин Оланд във Франция.

Ако спорим година за плоския данък, от това никой няма да спечели, зави Георги Ангелов.

По думите му именно това е вторият риск, който стои пред – правителството да се занимава с маловажни идеологически проблеми, вместо с важни належащи задачи.

През 2013 г. форумът „Шумът на парите“ се организира със съдействието на ВИП спонсора Евро Финанс и основните спонсори – SG Експресбанк, вносителят на автомобили Chevrolet, застрахователното дружество Армеец, Пенсионно-осигурителна компания Доверие и дружествата за управление на активи Актива Асет Мениджмънт и ЕФ Асет Мениджмънт. Сред спонсорите на събитието са и Balkans International Wine.

Медийни партньори на събитието са Дарик радио, телевизия Bulgaria on air, сп. Мениджър, в. Стандарт, SeeNews, imot.bg, novini.bg и insurance.bg.

Организационен партньор е компанията за управление на събития Ивенто. Форумът се осъществява с комуникационната подкрепа на агенция за връзки с обществеността AMI Communications България.

Пълната програма на събитието можете да откриете тук