Лидерите на БСП и ГЕРБ - Сергей Станишев и Бойко Борисов, избраха столичния 25-и МИР, от който да влязат в новото Народно събрание. И двамата бяха водачи на по две партийни листи и до вчера трябваше да заявят пред ЦИК от коя точно искат да вземат мандат в парламента. Така Станишев предпочете да представлява София вместо града на липите Стара Загора. Борисов пък предпочете столицата пред Пловдив, където се яви на битка срещу любимеца на народа Стефан Данаилов.

И Ламбо беше водач на две листи, като той също се отказа от града под тепетата и ще влезе в парламента с листата от Плевен, съобщава Монитор. Третият социалист, който получи мандат от два района, е Янаки Стоилов. Той е избрал да седне зад депутатската банка като представител на Враца, а не на Русе, където също беше начело на листа.

Няколко бивши министри на ГЕРБ също играха на „онче-бонче” за район, от който да станат депутати. Ексенергийният шеф Делян Добрев например обърна гръб на родния Хасково, като предпочете земетръсния Перник. „Взех решение да вляза от Перник, защото там преизпълнихме задачата – планирахме един мандат, а взехме два”, аргументира се пред хасковлии Добрев.

Бившата строителна министърка Лиляна Павлова обаче избра своя град Варна и така освободи място за друг гербер в Стара Загора, където също водеше листа. Екстранспортният шеф Ивайло Московски пък предпочете София пред Плевен. Със свое писмо до ЦИК Цветан Цветанов заявява, че се отказва от Велико Търново, където миналата неделя пусна бюлетина, а през 2009 г. беше избран мажоритарно. Вместо това бившият вътрешен министър ще представлява Благоевград в НС.

Лидерът на „Атака” също беше излъчен за депутат от две листи. И той като колегите си от БСП и ГЕРБ избра София, като освободи място във Варна.

Заместникът му в партията Десислав Чуколов пък предпочете Бургас пред Стара Загора. Атакистката Деница Гаджева, която беше депутат и в предишния парламент, реши да представлява селищата около столицата вместо 23-ти МИР – София.

Като водач на две листи и ДПС шефът Лютви Местан трябваше да избере от кой район да получи мандат в 42-рото народно събрание. Той посочи Кърджали, въпреки че получи място и от Хасково.

Овакантените мандати от избраните от два района депутати са общо 20. Те ще се заемат от обявените вчера от ЦИК късметлии, които са на по-задни места в листите, но успяват да влязат в новия парламент с последния влак. Най-много „резервни депутати”, които получиха място в НС, има от „Атака” - осем. Още шестима са от ГЕРБ и по трима от БСП и ДПС.