Има градове, които страдат от високото ниво на престъпността, в други е трудно да си намерите жилище на достъпна цена... Има и Дубай. Малкото арабско емирство се бори с неудобство от друг вид: луксозни спортни автомобили са изоставени почти навсякъде на града.

Преди няколко години Дубай бе център на петролната промишленост и представляваше много динамичен имотен пазар. Много пребогати чужденци се възползваха от това, за да се „обзаведат“ с Porsche, Corvette или луксозно BMW.

Но Дубай бе застигнат от икономическата криза и недвижимите имоти, чиито цени растяха бурно, изведнъж се сринаха през 2009 г. Оттогава чужденци и много местни изоставят своите имоти всяка година, обзети от паника при мисълта, че няма да могат да плащат дълговете си – в Дубай неплатените дългове и дори само един чек без покритие са престъпление, наказвано със затвор.

Техните коли редовно стоят изоставени на паркинга на международното летище на Дубай. Някои имат табели с името на собственика, на други са закачени бележки с извинения, понякога дори ключовете стоят на таблото. Обратно- други собственици се погрижват да свалят регистрационната табела, за да затруднят полицията, ако реши да ги открие.

Проблемът става все по-сериозен от 2010 г. Жителите на крайбрежните райони редовно се оплакват от прашните коли, които очакват съдбата си по паркингите.

През 2012 г. полицията дори откри изоставено Ferrari Enzo : модел, от който има само сто копия по целия свят.

Според сайта Emirates 24/7 само през април тази година полицията е прибрала четиридесет луксозни автомобили, изоставени по различни причини, а от 2010 г. се е погрижила за 12 000 превозни средства.

Понякога собствениците на тези коли ги изоставят, просто защото са получили твърде много глоби за превишена скорост и минаване на червено, или защото са напуснали страната без да платят заемите си.

Полицията задържа колите половин година и, ако през това време собственикът не се появи, ги продава на търг. Понякога – за да ги намери отново на улицата.