Германският канцлер Ангела Меркел остава най-влиятелната жена в света и през тази година според годишната класация на списание Forbes. Меркел запазва челното място за трета поредна година.

След нея се нареждат президентът на Бразилия Дилма Русеф и американската бизнесдама и съпруга на Бил Гейтс - Мелинда Гейтс.

Директорът на международния валутен фонд Кристин Лагард минава с едно място напред и е класирана седма. Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън губи второто място, на което беше класирана миналата година, и сега е пета, веднага след първата дама на САЩ, която се изкачва от седмо на четвърто място.

На 11-а позиция е държавният глава на Южна Корея Пак Гън-хе. Най-младата жена в класацията, доминирана от американки, е 27-годишната ексцентрична певица Лейди Гага, класирана на 45-о място. Малко преди нея под номер 40 е и най-възрастната дама в класацията - британската кралица Елизабет II, съобщава Българиа от еър.

Представителките на нежния пол в списъка на списание Forbes са от 26 страни, като девет от тях са държавни ръководители.

В класацията попадат жени, играещи ключови роли в политиката, развлекателната индустрия, технологията, неправителствените организации и други области. Те са подреждани според влиянието им, количеството пари, които контролират или печелят и медийното им присъствие, припомня Ройтерс.