Продължителното седене на едно място съкращава живота, предупреждават американски експерти. Изследванията им показват, че седенето в продължение на часове увеличава с няколко пъти риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет, а обмяната на веществата се забавя.

Хората, които седят в офиса и у дома 11 часа на ден, страдат от 40% по-голям риск от смърт през следващите три години, в сравнение с тези, които прекарват седнали по-малко от четири часа на ден.

Столът наистина е способен да убие човек. Сутрешната разходка и екскурзиите са жизненоважни за доброто здраве, предупреждава БГНЕС.

Ако работата ви е на стол по цял ден, опитайте се да си правите кратки почивки с разходки. На ден трябва да ходите пеша поне 30 минути, препоръчват специалистите.

Тези, които гледат телевизия по шест часа на ден, ще живеят близо пет години по-малко. Възрастните над 25 години, които прекарват само един час пред телевизора дневно, намаляват продължителността на живота си с 21.8 минути. Една цигара намалява живота с 11 минути.