Доларът е на път да завърши месеца с поскъпване спрямо всички основни валути заради спекулациите за намаляване на монетарните стимули от страна на Фед.

Зелените пари отбелязаха известно понижение спрямо йената днес до нива малко под 101 йени, като поскъпването на йената инициира спад на японските и азиатските индекси.

Японската валута поскъпна и спрямо еврото след доклад, посочил намаляване на инвестициите на японците в чуждестранен дълг с най-много от над месец насам.

Индексът, следящ волатилността на валутите на страните от Г-7, се повиши до най-високото си ниво от три месеца насам.

„Доларът най-вероятно ще е устойчив“, коментира Дайсаку Уено, главен валутен стратег в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co., цитиран от Bloomberg. “САЩ изглежда, че е най-близо до изходна стратегия от монетарните стимули“, допълва още специалистът.

Азиатските пазари регистрираха понижения, като японският Topix загуби 2.1% от стойността си, а Nikkei 225 се понижи с 2.8%.

Поскъпването на йената допринесе за понижението на японските индекси, като инвеститорите се опасяват, че това застрашава приходите на експортноориентираните японски компании.

Австралийският S&P/ASX 200 Index се понижи с 1.3%, докато возеландският NZX 50 Index загуби 0.3% от стойността си. С по 1.1% се понижиха тайванският и южнокорейският индекс.

Китайските индекси също отбелязаха понижения, макар и значително по-слаби, като основният шанхайски индекс загуби 0.3% от стойността си.

Вчера щатските индекси приключиха на отрицателна територия, като широкият Standard & Poor’s 500 загуби 0.7% от стойността си.

Златото поскъпна, намалявайки загубата си за втори пореден месец, благодарение на ръста на запасите в най-големия златен ETF и понижението на фондовите пазари. Спот цената на благородния метал добави 0.4% до 1 397 долара за унция.

Среброто също отбеляза лек ръст, но все още е със значителна загуба за месеца.