Канадският долар се повиши с най-много от близо година спрямо щатския долар след по-слаби от очакванията данни за промишленото производство в САЩ, което намали прогнозите за ограничаване на стимулите от Фед.

Канадската валута поскъпна след месечна загуба през май, която я отведе до най-ниското й ниво от година насам. Данни за пазара на труда в САЩ и Канада се очаква да посочат стабилност и на двата пазара.

Поскъпването на канадеца стана реалност и след по-добри от очакванията данни за промишленото производство в еврозоната вчера, което повиши търсенето на по-рискови валути и активи.

„В момента наблюдаваме бягане от щатския долар“, коментира Адам Бътън, валутен анализатор във Forexlive.com в интервю пред Bloomberg.

“Последният търговски ден на миналия месец бе ознаменуван от идеята за набиране на скорост от щатската икономика и прекратяване на стимулите от Фед. Сега обаче инвеститорите като че ли не са толкова уверени“, допълни още специалистът.

Канадският долар поскъпна с 0.9% до 1.0280 рано тази сутрин. Валутата достигна 1.0421 на 29 май - най-високото й ниво спрямо щатския долар от година насам.

Щатският долар поевтиня под 100 йени за пръв път от близо месец насам заради гореспоменатите опасения на инвеститорите. Щатската валута обаче се търгува изключително близо до ключовото ниво, като е възможно да се опита отново да го тества.

Австралийският долар поевтиня с 0.5% до 97.23 щатски цента. Валутата все още е относително далеч от постигната си на 29 май най-ниска стойност от октомври 2011 г. насам.

По-нататъшна яснота за посоката на движение на щатските индекси ще се внесе след данните за заетостта в САЩ. Утре ще бъдат изнесени данните за заетостта в частния сектор на института ADP. Очакванията са за ръст на заетостта със 165 000 през май - с 46 000 повече, в сравнение с предходния месец.

Нивото на безработицата в САЩ изненадващо се понижи до 7.5% през април, след като в страната са били създадени сумарно 165 000 работни места, според данни на националната статистика.

Фючърсите на петрола поскъпнаха с 1.5% до 93.30 долара за барел, съдействайки за повишаване на индекса, следящ представянето на суровините Standard & Poor’s GSCI с 1.2%.

Златото отново се търгува над психологическото ниво от 1 400 долара за унция, но е много близо до него и може отново да го тества надолу.