Йената поевтиня спрямо всички основни валути, след като понижението в потребителските цени в Япония добави към очакванията за по-нататъшна агресивна политика от страна на Японската централна банка в борбата ѝ срещу дефлацията.

Доларовият индекс е на път да регистрира най-голямото си понижение от четири месеца насам преди данните за потребителските разходи в САЩ, които се очаква да покажат спад. Прогнозите за забавяне на инфлацията бяха друг мотив за инвеститорите в полза на тезата на по-дълга програма за стимули от страна на Фед.

Новозеландският долар се повиши след данните за подобряване на условията на търговия с повече от очакваното.

„Като цяло сме мечи настроени за йената в средносрочен план“, коментира Имре Шпайцер, стратег в австралийската Auckland at Westpac Banking Corp. „Причините за това са очакванията за по-нататъшни стимули от страна на централната банка и потенциалното изтичане на капитали от страната“, допълни специалистът, цитиран от Bloomberg.

Йената загуби 0.3% от стойността си спрямо долара до нива малко над 101 йени, намалявайки седмичното си повишение до 0.3%. Тя загуби 0.2% от стойността си до 131.71 йени за евро, понижавайки се с 0.6% от 24 май.

Зелените пари загубиха 0.1% спрямо еврото до 1.3040 за евро, насочвайки се към спад с 0.8% за седмицата. Новозеландският долар добави 0.2% до 80.91 щатски цента.

Доларовият индекс се е понижил с 0.8% за петте дни до днес, което е най-голямата му загуба от 1 февруари.

Азиатските валути се насочват към най-голямото си месечно понижение от година насам, след като инвеститорите се изтегляха от местни активи.

Чуждестранните фондове са били нетни продавачи на акции в Индонезия, Тайван, Тайланд и Филипините през тази седмица след доклад, който показа свиване на китайското индустриално производство през май.

Индийската рупия се понижи с 4.9% през май, достигайки 11-месечен минимум днес, според данните на Bloomberg. Тайландската национална валута е поевтиняла с 2.8%, а филипинското песо с 2.7%.

Ръстът в запасите от петрол на САЩ до най-високото им ниво от 80 години насам инициираха поевтиняване на петрола преди началото на срещата на ОПЕК. Фючърсите на щатския суров петрол с доставка през юли загубиха 10 цента от стойността си до ниво от 93.54 долара за барел.

От началото на месеца суровината е загубила 0.6%, след като през миналия месец поевтиня с 3.9%.

Златото също отбеляза повишение и се търгува при нива близки до 1 420 долара за унция.