Еврото се задържа на относително ниски нива спрямо долара след силното си понижение в края на миналия месец и преди данните за промишленото производство в еврозоната.

Последното се очаква да се е свило за 22-и пореден месец и да окаже натиск върху ЕЦБ за намаляване на лихвите. Европейската централна банка се очаква да се срещне относно лихвите на 6 юни.

Австралийският долар поскъпна, повишавайки се от най-ниското си ниво от октомври 2011 г. насам. Индексът относно активността в промишления сектор в Китай отчете ръст, което съдейства за повишението на австралийската валута.

Търговците с фючърси са повишили залозите си за поевтиняване на йената спрямо долара с най-много от юли 2007 г. насам.

„Все още са налице рискове за намаляване на лихвите от страна на ЕЦБ предвид на наскорошните слаби данни от еврозоната“, коментира Грег Гибс, валутен стратег в Royal Bank of Scotland Group Plc.

„Налице е известен низходящ потенциал, но не е ясно дали икономическите данни ще са достатъчни, за да изкарат еврото от настоящия му рейндж на търговия“, допълва още специалистът пред финансовото издание Bloomberg.

По отношение на долара Гибс очаква той да продължи да е силен, подпомогнат от здравословното състояние на щатската икономика, като пазарните участници ще продължат да наблюдават икономическите индикатори отблизо.

Широките очаквания са ЕЦБ да задържи нивото на лихвите през тази седмица при рекордно ниската стойност от 0.5%,според 54 от 56-те анализатори, дали своите прогнози.

Единната валута се търгува рано тази сутрин при нива от 1.3008, на фона на поевтиняването й с 1.3% спрямо еврото през изминалия месец.

Австралийският долар поскъпна с 0.5% до 96.20 щатски цента, след като се понижи до 95.28 щатски цента на 29 май - най-ниското му ниво близо две години насам.

Азиатските индекси са на път да отбележат третото си поредно понижение, след като добрите данни за щатската икономика повишиха очакванията за край на програмата на стимули от страна на Фед.

Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia Pacific, се понижи с 0.8%. От 20 май насам показателят е загубил 6.6% от стойността си. Индексът се търгува при съотношение цена-печалба от 13.2 пъти прогнозираната печалба, на фона на 14.8 пъти за S&P 500 и 13.2 за Europe 600.

Японският Topix загуби 2.3% от стойността си и е на 10% от върха си на 22 май.

Брентът се търгува под психологическата граница от 100 долара за барел за пръв път от месец насам, като спадът стана реалност след запазване на производството без промяна от страна на ОПЕК и спекулациите за по-нататъшен ръст на запасите в САЩ.