Facebook е получила между 9 000 и 10 000 запитвания за данни на свои потребители от страна на щатските власти през втората половина на миналата година, информираха от социалната мрежа.

Исканията за били по най-различни поводи от изчезвания на деца до малки престъпления и терористични заплахи, а техен обект са били между 18 000 и 19 000 профила в социалната мрежа.

От Facebook обаче не разкриват колко често са откликвали на тези молби за получаване на информация.

Facebook се бори с увеличаващото се обществено недоволство , след като бившият кадър на ЦРУ Едуард Сноуден разкри, че социалната мрежа е сред деветте интернет гиганта, които са предоставяли информация за своите потребители по програмата PRISM на Националната агенция за сигурност на САЩ.

Въвлечените в скандала компании, между които са още Apple, Google, Microsoft и Yahoo, отрекоха, че тайните служби са имали директен достъп до техните сървъри. Според щатските власти пък програмата е помагала за предотвратяване на терористични атаки.

През тази седмица от Google помолиха ФБР и Министерството на правосъдието за позволение да разкрие данните свързани с предоставянето на информация по тези секретни програми, твърдейки, че "няма какво да крие."

Едуард Сноуден в момента се намира в Хонконг откъдето обеща да се бори срещу своето евентуално екстрадиране в САЩ.