Щетите, нанесени по време на продължаващите вече 20 дни ежедневни протести в Анкара, възлизат на 17 милиона турски лири (около 13.5 млн. лева), информира телевизионният канал CNN-TURK .

Според сметките на Голяма община Анкара в тази сума не са включени всевъзможни оперативни загуби и начислените допълнителни възнаграждения на общински служители за положен извънреден труд. В районите на площад „Къзълай” и булевардите „Туналъ Хилми” и „Кенеди”, където бяха най-честите и най-масовите протести, 80% от пътната настилка е разрушена, съобщава bTV. Напълно неизползваеми са редица стъклени бариери на пешеходни острови, автобусни спирки, рекламни пана.

Голяма част от уличните лампи в района са счупени. Щети са нанесени на надлези и подлези. Напълно са разрушени лампите, осигуряващи видимост в подлезите. Разбита е мозайката на подлеза „Кугулу”. Надлезът на булевард „Ататюрк” при министерството на националното образование е неизползваем.

Щети са нанесени и на обществени сгради и частни офиси в районите на масовите протести. Разрушени са общо 24 общински автобуси, като 15 от тях са напълно неизползваеми.

В същото време Турция е скована от стачка: хиляди работници протестираха срещу агресията, с която властите прогониха демонстрантите от парка Гези. Вчерашният ден в Истанбул беше белязан и от грозни сцени на насилие над журналисти, които отразяват събитията в страната.

Работници от трите най-големи синдиката в Турция изпълниха улиците, водещи към площад „Таксим” в Истанбул. Един от водачите на стачката беше гимназиалният учител по психология Баруш Лоджак. „Петима мои приятели пострадаха тежко след като край тях се взриви газова граната. Заради това съм тук. За да извикам силно срещу полицейското насилие, тук са се събрали учители, инженери, професори, студенти”, заяви той.

Синдикалният протест беше мирен, но след неговия край в център на Истанбул отново се чуха изстрели. С настъпването на нощта дойде време за нови улични сблъсъци между полицията и симпатизанти на младежки политически организации. За първи път от началото на протестите в Турция местната полиция си позволи да употреби сила срещу журналистите, които отразяват събитията тук. Без абсолютно никакъв повод турските полицаи ритаха и биха с палки журналистите, които отразяват събитията на „Таксим”.

След края на грозните сцени, в подстъпите към площада остана само малки група младежи, които очевидно се радваха на възможността да повикат в центъра на града, без да имат някаква кауза.

Въпреки покачването на напрежението, 20 дни след началото на вълненията в Турция, и от двете страни на конфликта не успяха да скрият умората си.