Можете ли да повишите своята интелигентност? И да, и не: няма рецепта чудо, която да ви позволи още утре да се събудите друг човек, но има малки трикове, които да ви помогнат да станете по-креативни, да подобрите паметта си и способността си за анализ. Сред тези трикове има и доста неочаквани решения:

Четете фантастични романи

Всеки път, когато се сблъскате с необичайна ситуация, вашият мозък просто отказва да работи? Всъщност вие се опитвате да откриете логика в събитията и това често забавя реакцията ви. Проучване на Университета в Санта Барбара показа, че хората, които четат научна фантастика и небивали истории имат около два пъти по-висока интелигентност от останалите.

Избягвайте тишината

Изследователите от Университета в Илинойс проведоха изследване, според което мозъкът на човек е по-„жив“ и творчески, когато работи в среда с лек шум – движение на пешеходци отвън, шума от вентилатора. Все пак има допустима граница на шума, отвъд която работата на мозъка е по-затруднена, отколкото в пълна тишина.

Дъвчете дъвка

Дъвката ни помага да се съсредоточим върху една задача и да повишим скоростта и прецизността на изпълнението си, показа изследване на британския Университет в Кардиф. Според тях движението на челюстта повишава притока на кръв към тези зони на мозъка, които отговарят за вниманието.

Запишете се на аеробика

Аеробиката има по-позитивно действие върху ума дори и от йогата. По време на аеробните занимания се стимулират зони на мозъка, свързани с паметта и концентрацията. Освен това дейностите, които развиват издръжливостта, повишават производството на протеин, който стимулира развитието на невроните.

Гледайте филми до края

Гледайте филми до края, изслушайте новините до края, четете книга до края... това повишава когнитивните ви способности и ви учи да свързвате нова информация с вече съществуващата в главата ви.

Говорете за себе си

Ако не се страхувате, че ще ви вземат за егоцентирк, опитайте това! Според изследване на Университета в Тесалия, Гърция, говоренето за себе си (на глас или наум) ни помага да „стабилизираме“ своите емоции и да концентрираме действията си в едно направление.

Превеждайте проблемите си

Ако една ситуация ви се струва сложна, опитайте се да си я обясните на чужд език, който владеете. Изследване на университета в Чикаго показа, че ние разсъждаваме различно за едно и също нещо на различните езици. Освен това чуждият език ще ви помогне да сде дистанцирате емоционално от ситуацията и да вземете по-трезви решения