Българските банки ще бъдат отличени в 8 категории включително „Банка на клиента“ на традиционна гала церемония на 2-ри юли. Специален гост на събитието е полския икономист проф. Лешек Балцерович.

В категорията „Банка на клиента“ имат право да участват всички интернет потребители, независимо дали са частни или корпоративни лица.

Гласуването ще приключи в полунощ на 30 юни на сайта www.bankoftheyear.bg, но победителя ще се запази в тайна до деня на официалното връчване на престижните статуетки.

Официалните данни класират (по азбучен ред, а не по събран брой гласове) първите 10 от общо 30 представители на банковия сектор:

1. Алианц банк
2. Банка ДСК
3. Българска банка за развитие
4. Корпоративна търговска банка
5. MKB Юнионбанк
6. Пощенска банка
7. Първа инвестиционна банка
8. Сосиете Женерал Експресбанк
9. Уникредит Булбанк
10. Централна кооперативна банка

„Банка на клиента“ е една от 8-те категории в навършилата повече 20 години класация - „Банка на годината“. И тази година престижните статуетки ще бъдат връчени в хотел „Шератон“, където банките отличени в останалите категории: пазарен дял, ефективност, динамика на развитието, чуждестранен банков клон, наградата на „тайния клиент”, най-новата категория Банков бранд и големия приз – Банка на годината.

Специално за събитието в България е и известният полски икономист проф. Лешек Балцерович, известен с това, че икономическата му политика успява да осигури на страната му финансова стабилизация и растеж.

До сега статуетките „Банка на клиента“ са получавали УниКредит Булбанк, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Корпоративна търговска банка и др.

Победителите в останалите категории се определят от комитет от финансови експерти сред които Андрей Пръмов, проф. Валери Димитров – председател на Сметната палата, Мария Георгиева – директор на Международния банков институт, Владимир Ташков - изпълнителен директор на фондация Буров, Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал, Саша Безуханова, Валентин Панайотов, Максим Бехар, Силвия Пенева и др.