Удължиха с месец срока за промяна на цената на тока

Депутатите приеха на второ четене Закона за енергетиката и удължиха с месец регулаторния период за цените на топло и електроенергията. Срокът вече е 31 юли 2013 г., вместо досегашния 30 юни. Освен това те сложиха пределни цени и количества за студения резерв.

Гласуваха 115 народни представители, като всички подкрепиха решението. Вносител на проекта е председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай от ДПС, съобщи Агенция „Фокус”.

"Ако не приемем това удължение, изпадаме в хипотеза, че от 1 юли целият сектор ще е без цени и без регулаторна рамка и хаос", обясни в пленарна зала депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев и призова президентът да „постъпи като президент на всички българи и да не бави подписването на указ за обнародване на промените в Закона за енергетиката“.Вчера от бизнеса поискаха президентът да наложи вето на закона.

Очаква се днешните промени в Закона за енергетиката да позволят на ДКЕВР да поиска понижение на цената на тока с 5%.

Промените в Закона за енергетиката ще донесат приходи за държавата от 1 - 1.5 млрд. лева, които са жизненоважни за българската енергетика, заяви още Явор Куюмджиев. С този законопроект се цели намаляването на т.нар. студен резерв и пределни цени за тази разполагаемост, добави той.

Депутатите приеха още добавките за зелена и кафява енергия да бъдат извадени от такса пренос.

Освен това изкупува енергията от ВЕИ ще бъде изкупувана само от НЕК, а не ЕРП-тата, които досега трябваше да прогнозират какво количество ток ще купуват от тях.

Според Явор Куюмджиев от Коалиция за България с новия текст консолидират разходите в системата в обществения доставчик, който от своя страна ще получи достъп до приходи, които да компенсират тези разходи. По този начин ще се гарантира прозрачност на системата.