На 16 декември 2011 г. главният изпълнителен директор на Zynga Марк Пинкъс стоеше усмихнат в централата на компанията си в Сан Франциско. До него бяха неговата съпруга, акционери и служители на компанията, а Пнкъс дистанционно удари звънеца за началото на търговията на Nasdaq, преди да се присъедини към аплодисментите, приветстващи дебюта на Zynga на борсата, пише Forbes.

Тогава Пинкъс и компанията, която той основава през 2007 г. и кръщава на покойния си булдог, бяха нещо обещаващо. Изглеждаше, че Zynga е на път да извлече печалба от нарастващия интерес към игрите в социалните мрежи, а това беше най-голямото първично публично предлагане на акции в технологичния сектор, откакто Google дебютира на борсата през 2004 г.

Пинкъс, който по това време е предприемач с добри контакти в Силициевата долина, успява да се свърже с хора като Марк Закърбърг и Рийд Хофман и вече разполага със собствена успешна публична компания.

За по-малко от две години обаче нещата драстично се промениха за Zynga и Пинкъс.

В понеделник от Zynga обявиха, че съоснователят на компанията ще освободи поста си на главен изпълнителен директор, слагайки край на тежките първи 18 месеца на компанията на борсата. За този период Zynga уволняваше служите, бе съдена от конкуренти, а акциите ѝ изгубиха над 65% от стойността си.

Бившият ръководител в Microsoft Дан Матрик ще заеме поста главен изпълнителен директор на Zynga от следващата седмица.

Пинкъс остава на работа в Zynga като продуктов директор и председател на борда на директорите, като той и в момента заема тези длъжности.

Решението на Пинкъс слага край на един периода, в който неговото лично състояние варираше и основно намаляваше, заедно с цената на акциите на неговата компания. Пинкъс за първи път влезе в класацията на милиардерите на сп. Forbes през 2011 г. с лично състояние в размер на 2 млрд. долара. Малко след това, когато компанията излезе на борсата, състоянието на Пинкъс вече се движеше около 1 млрд. долара.

Когато цената на акциите на Zynga скочи през пролетта на 2012 г., достигайки рекордните 14.69 на 2 март, 2012 г., състоянието на Пинкъс значително нарасна. През април 2012 г. обаче той взе спорно решение да продаде 16.5 млн. акции, представляващи около 16% от дела му в Zynga. Инвеститорското доверие в компанията се срина малко след това, което доведе до съдебни дела, обвинявайки го в търговия с вътрешна информация.

Цената на акциите на Zynga така и не се възстанови. Спадът бе ускорен от не дотам успешното IPO на Facebook и акциите на Zynga в момента се търгуват на цена, която представлява малко над 25% от цената на IPO-то. Вчера акциите затвориха на цена от 3.27 долара за акция. Над 6 млрд. долара от пазарната капитализация на компанията се изпариха, откакто Пинкъс удари звънеца за началото на търговията в деня на дебюта на акциите на борсата. В ролята си на най-големия индивидуален акционер с над 87 млн. акции Пинкъс понесе по-голяма част от тежестта на този срив. Към понеделник състоянието на Пинкъс се оценява на около 780 млн. долара, според Forbes.

С отказа на Пинкъс от най-големия пост в компанията обаче предизвикателствата пред Zynga няма да изчезнат. Тъй като контролира 61% от акциите, даващи право на глас, Пинкъс все още разполага с пълен контрол на вземането на решения в компанията.

Има съмнения обаче дали Пинкъс ще остане в компанията в дългосрочен план.

След обявяването на решението на Пинкъс, акциите на Zynga първоначално поскъпнаха с над 10%. Това е добра новина за него, тъй като състоянието му нарасна с 25 млн. долара.