Да си финансово отговорен означава да живееш на базата на стабилни финансови принципи и да можеш да подсигуриш бъдещето на себе си и своето семейство. Ето някои основни правила, които може да ви подпомогнат в това да станете финансово по-отговорен, според изданието Yahoo! Finance:

1. Сформирайте фонд за спешни случаи

Мислете за този фонд като за спасителен парашут в случай на настъпването на извънредно събитие. Следване на принципа заделяне на „бели пари за черни дни“, може да е изключително благоразумно и от полза при настъпването на извънредни и непредвидени обстоятелства. Не разчитайте, че такива неща се случват само на другите.

2. Защитете семейството си със застраховка живот

Застраховката живот е един от най-добрите начини да защитите семейството и любимите си хора от настъпване на най-лошите възможни събития, които ще ги остави, изложени на дълговете, които сте натрупали.

Ако сте в рискова сфера на работа или имате значителен дълг зад себе си (включително ипотека), то застраховката живот е нещо задължително за вас.

3. Преговаряйте

Винаги, когато имате възможност, особено в случаите, когато правите значителни по размер покупки, преговаряйте. Това важи с пълна сила за по-висока заплата, при покупката на нова кола и в др. случаи.

Не се срамувайте да искате по-добри условия. Ако ги потърсите най-лошото което може да ви се случи е да не ги получите. Ако не ги поискате, със сигурност няма да ги получите.

4. Започнете да спестявата по-отрано за пенсия

Когато сте млади, мисълта за пенсия е далеч от вас. Неизбежно и този момент ще настъпи и внимавайте да не сте неподготвени, защото сте го оставяли твърде на заден план, когато сте били в работоспособна възраст. Ако разчитате на държавната пенсионна система, особено в България, едва ли ще можете да поддържате желания стандарт.

5. Не си купувайте имот, ако не можете да си го позволите

Покупката на недвижим имот е до голяма степен залегнала в психологията на българина. Много хора обаче прибягват към такава, без да преценят дали реално могат да си я позволят. На фона на високия процент на живот в собствени имоти у нас, в Германия например, основната част от населението живее под наем.

Пресметнете финансовата изгода и има ли изобщо такава от това да си купите имот, като вземете предвид и високата недостъпност на жилищата, измерена със средния доход на българите.

6. Пестете 10% от дохода си

Пестенето е голяма част от финансовата отговорност. Опитайте с 10% от месечния си доход, както и с малки суми за старини. Спестяването е ключът към живот в границите на това, което можете да си позволите.