Тази седмица може да е ключовата за австралийския долар - такава, в която да се определи дали валутата ще се понижи под психологическото ниво от 0.90 щатски долара или ще видим промяна на низходящия тренд, смятат пазарни наблюдатели.

Факторите, които биха били катализатор на едно такова движение, са „минутите от срещата на Фед“, както и данни за китайската и австралийската икономики.

Австралиецът се понижи изключително близо до психологическата граница от 0.90 вчера, регистрирайки тригодишен минимум спрямо щатския долар, но не съумя да преодолее нивото, което го изстреля нагоре за тест на границата от 0.92.

През последните три месеца австралийската валута поевтиня с 12.5% спрямо щатския долар и е най-зле представящата се основна валута за този период.

В сряда ще бъдат оповестени търговските данни за Китай, които ще са критични за посоката на валутата.

Ако бъдат изнесени по-добри от очакванията данни за търговията на Китай, е напълно възможно повишението на австралиеца да се ускори и да се превърне в силен корективен тренд.

По-лоши от очакванията данни пък най-вероятно биха инициирали нов тест и дори пробив на ключовото ниво от 0.90, според специалисти. При пробив на нивото следващото, където австралиецът ще срещне силна подкрепа, е 0.885.