Широкият щатски индекс S&P 500 е едва на 3% от историческия си максимум, след като отбеляза повишение в седем от последните девет сесии. Той обаче е изложен пред редица предизвикателства, според Ед Демпси от ATAC Inflation Rotation Fund.

„Златото се срина. Японските облигации се сринаха. Развиващите се пазари се сринаха. Щатските облигации се сринаха“, коментира Демпси пред финансовото издание Yahoo! Finance.

„Други чувствителни към лихвите сектори също реагираха, като например строителния и енергийния сектор. В тези условия S&P 500 успява да устои на този етап“, допълва още специалистът.

Въпреки устойчивостта на индекса обаче, според Демпси предизвикателствата пред него са сериозни. Ако той не направи връх през следващия месец, то възможността за понижението му става значителна.

В нивата на лихвите по 10-годишните облигации са заложени пет повишения с по четвърт базисен пункта, след като лихвите по тях са при 2.7%.

Щатските облигации могат да са при добри нива за покупки, според анализатора, особено ако повишаващите се лихвени нива забавят пазара на имоти и фондовите пазари коригират.