Ново забавяне отбеляза китайската икономика заради слабото потребление и търсене зад граница, както и на спад в инвестициите. БВП на Китай се забави до растеж от 7.5% през второто тримесечие на годината (на годишна база) след растеж с 7.7% през първите три месеца на 2013-а година, показват днешните данни на китайското национално статистическо бюро (NBS).Забавянето на растежа беше в рамките на прогнозите.

БВП на Китай за първото полугодие се повиши с 7.6% на годишна база (спрямо +7,8% за същия период на 2012-а година) и по този начин почти съвпада с правителствените прогнози за икономически растеж от 7.5% през цялата настояща година.

Това обаче представлява най-бавното ниво на икономически растеж от 23 години насам, като има голям вероятност БВП да продължи да отслабва през второто полугодие - нещо, за което намекна в края на миналата седмица и китайския финансов министър, според който китайската икономика може да забави своя растеж до 7% през 2013-а година, предаде БНР.

Днес бяха оповестени и други важни икономически данни за Китай, като индустриалното производство през юни се повиши с 8.9% на годишна база при прогнози за +9.1% и след растеж с 9.2% през месец май.

Продажбите на дребно през юни обаче се повишиха с 13.3% на годишна база при прогнози за +12.9% и след растеж от 12.9% през май, докато китайските дълготрайни инвестиции през юни се повишиха с 20.1% през юни при прогнози за +20.3%.

Въпреки че днешните данни потвърдиха очакванията за продължаващо забавяне на китайската икономика, те съвпаднаха с прогнозите на финансовите пазари. Това доведе до известно повишение на азиатските фондови пазар (изглежда имаше опасения за още по-слаби данни?), като китайският индекс Shanghai Composite се повишава с 0.77%, южнокорейският индекс Kospi с 0.28%, а австралийският индекс S&P/ASX 200 с 0.14%. Днес японските фондови пазари са в почивка за официален празник в страната.