Държавна комисия за енергийно и водно регулиране предлага намаляване на цените на тока за бита средно с около 5%. Предложението бе публикувано снощи на страницата на комисията. Новите цени ще влязат в сила от 1 август, след като в края на миналия месец депутатите решиха да се увеличи с месец периодът, в който Държавният регулатор може да определи новите цени на тока и парното.

Намалението на цената на дневната електроенергия, доставяна от „ЧЕЗ Електро България” АД за битови клиенти, е с 4.40% по-ниска, а нощната – с 6.02%.

При „ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД изменението е от 4.12% - дневната, и 6.82% - нощната електроенергия.

„Енерго-Про Продажби” АД намалява цената през деня и нощта съответно с 4.50% и 3.43%.

Новите цени на тока и парното ще бъдат обсъдени днес от Общественият съвет по енергетика. Заседанието ще се води от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Според новото ръководство на ДКЕВР топлоенергията няма да скочи, заради новата методика на ценообразуване. Предвижда се в т. нар. енергиен микс да влиза само енергията от високоефективните топлоцентрали, освен това да се премахнат добавките и да се стимулира износ.

Против намалението се обяви КНСБ. Синдикатът заплаши с национална стачка, тъй като се опасява, че решението на енергийния регулатор ще остави без работа хиляди миньори.

Според източници на синдиката, ДКЕВР ще освободи повече от половината от енергийния микс за следващия регулаторен период за т.нар. "зелени централи" и за американските ТЕЦ "Марица-изток" 1 и "Марица-изток" 3.