Индексът SOFIX приключи вчерашната търговия при най-високата си стойност от 18 февруари 2011 година насам.

Ако индексът приключи днешната борсова сесия с повишение от още пункт и половина, то би приключил при най-високата си стойност от 4 декември 2009 година.

Поради тази причина ще му отдадем заслуженото внимание с някои интересни факти за индекса.

SOFIX често е определян като индексът на сините чипове на БФБ. Той е създаден на 20 октомври 2000 г., като тогава е стартирал с базисна стойност от 100 пункта.

Индексът представлява съотношение между сумата от пазарната капитализация на дружествата, включени в него, към текущия ден и сумата от пазарната капитализация на същите дружества към предходния ден.

Може би една от най-значимите промени в методологията за изчисляване на индекса (освен разбира се традиционното му обновяване), бе осъществена през февруари 2007 година, която бе включването на „теглови“ и „фрий-флоут“ коефициенти за всяко дружество.

Индексът достига своя максимум на 15 октомври 2007 година при ниво на затваряне от 1 952.40 пункта.

Показателят бележи съществен спад през следващите години, за да достигне най-ниска стойност от 259.95 пункта на 24 февруари 2009 година, т.е. понижение от 86.7% за около година и половина.

Интересен е фактът, че когато индексът е достигнал своя връх, той е бил със съотношение цена/печалба от над 29, при средно съотношение за Dow Jones от 15.8, т.е. е два пъти по-високо. За сравнение към днешна дата родният SOFIX е със съотношение 7.04, при 15.5 за индекса на щатските сини чипове, т.е. над два пъти по-ниско.

Към датата на постигнатия връх за индекса сумарната печалба на компонентите му е била над 410 милиона лева, при над 314 милиона лева за миналата година. Близо две трети от нея се е формирала от печалбата на две дружества тогава - БТК и Химимпорт, и двете компании с печалби от малко над 110 милиона лева.

Едно сравнение сочи, че към днешна дата печалбата на Химимпорт (която все още е компонент на индекса) е с около 40% по-ниска за изминалата година, а акциите на компанията са по-евтини с близо 91%.

Като цяла се наблюдава и положителен тренд при печалбите на SOFIX през последните години, като справка сочи, че през 2010 година сумарната печалба на компаниите компоненти е била едва 250 милиона лева (трябва да се отчита, че през различните периоди съставът на индекса е бил различен).

Към датата на върха пазарната капитализация на компаниите е била над 13 милиарда лева, докато към днешната дата тя възлиза на едва 2.98 милиарда лева, или е паднала над четири пъти.

Едни от най-високите си стойности съотношението цена-печалба достига през февруари 2007 година при нива от близо 50, малко преди влизането на новата методология за изчисляването му. Причина е било рекордното съотношение цена-печалба при Биовет, което е гонило психологическата граница от 1000.

През май миналата година индексът SOFIX бележи едно от най-ниските си съотношения цена-печалба от малко над 5.