Пушенето е вредно не само за здравето но и за финансите. И то не само по направление на разходите за цигари, но по отношение и на доходите. Ново изследване сочи, че пушачите изкарват по-малко от непушачите.

Пушачите изкарват средно 80% от доходите на непушачите, според изследване на икономисти от Federal Reserve Bank of Atlanta.

Тези, които са се отказали от вредния навик повече от година, изкарват едва 7% по-малко от тези, които никога не са палили, сочи още проучването.

Интензитетът на пушене не е от значение, като резултатите сочат, че няма значение дали се пуши по една кутия на ден или веднъж седмично.

В същото време проучването сочи, че най-заклетите пушачи не са по-малко продуктивни от останалите работещи. Дори и да си вършат обаче работата съвестно и в срокове, тяхното възнаграждение продължава да страда.

Изследването отдават до около 60% за разликата във възнагражденията между пушачи и непушачи на демографски фактори. Обикновено пушачите са по-ниско образоване в сравнение с непушачите. Останалата тежест от 40% обаче се предопределя от фактори, които не могат да бъдат претеглени.

До голяма степен разликата се предопределя от толерантността на работодателите и работния колектив към пушенето.

Според специалистите причината за разликата във възнаграждението не са само обективни. Налице са и известни прилики в характерите на пушачите, като често липса на самоконтрол, които не им позволяват да се откажат от вредния навик.

Някои специалисти посочват, че пушенето има в известна степен социални предимства, особено в колективи с висок процент на пушачи.

Пушенето също така се приема като рисков акт и пушачите често са добри в сфери, където се изисква рисково поведение и попадане в екстремни ситуации.

Ето защо, когато един пушач се откаже от вредния навик, той повишава своята дисциплина, което се приема като предимство.