За първи път от 50 години насам България е домакин на Международна среща на компютърните лингвисти. В световен мащаб има над 6000 езика, от които не повече от 100 са застъпени в компютърните системи.

"Българският, за щастие, е един от 20-те, които са най-популярни. Както знаете, и Google, и Microsoft адаптират техните продукти към българския. В момента може да се прави търсене на български в големите търсачки - преводачката на Google също работи на български.

Едни от най-интересните технологии, които се разработват в момента, са свързани с машинния превод както на текст, така и на глас", обясни Драгомир Радев, преподавател по компютърни науки в Мичиганския университет, пред ТВ7.

"Доколкото знам, различни фирми догодина ще въведат и преводачи за телефонен разговор. Ще може да се обадите и да говорите на китайски, а от другата страна да ви чуват на английски", допълни той.

Според специалистите българският език заема важно място в компютърните науки заради многото българи, които разботят в ИТ сектора. В Индонезия, например, има милиони хора, чийто език не е застъпен в машинната лингвистика, защото нямат експерти в областта.