Facebook ни прави нещастни, а пропорционално на ръста на приятелите ни в социалната мрежа, намалява броят на реални те ни приятели. До този извод стигнаха учени от САЩ в изследване, цитирано от РИА Новости.

Използването на социалната мрежа Facebook помага на хората да си създадат усещането, че винаги са в контакт с някого, но не ги прави по-щастливи.

Според експертите от Университета в Мичиган, колкото повече време хората прекарват в социалната мрежа, толкова по-ниска е удовлетвореността им от собствения им живот. Хората не се чувстват по-щастливи, като поддържат стотици виртуални контакти.

"Изглежда, че Facebook осигурява изключително ценната възможност за задоволяване на основната човешка потребност за общуване. Но вместо да увеличава удовлетворението от живота, то води до обратен резултат и намалява това удовлетворение”, коментира социалният психолог Итън Крос от Института за социални изследвания при Университета в Мичиган.

В същото време активността ни в социалната мрежа може да доведе до загуба на съвсем реални приятелства. На първо място – оставяйки съобщения на стената на приятелите си, ние губим представа за реалното време, през което не общуваме с тпх.

Изследването показа още, че хиперактивността на определен потребител във Facebook, който непрекъснато споделя снимки и статуси, всъщност дава обратен ефект и отблъсква реалните му приятели: постепенно виртуалната идентичност, която потребителят си създава във Facebook, измества реалната личност.